Deo 2. TRILOGIJA O MISLIMA: Moć demonstracije i neuroni ogledala

Uvek je najdelotvorniji način da nešto naučimo onaj kada vidimo da i neko drugi to radi, jer nam je tako najlakše da formiramo mentalnu sliku o zadatku koji treba obaviti. Nova otkrića o tome kako mozak funkcioniše mogu nam pomoći da shvatimo zašto reagujemo na ovaj način. 

Krajem devedesetih godina prošlog veka, grupa italijanskih neurologa otkrila je da je sećanje na nešto što su nazvali „rečnik motornih akcija“ smešteno u jedan deo mozga sisara. Drugim rečima, ovaj posebni deo mozga, koji se naziva premotorni korteks, skladišti „pravila“ za način na koji delujemo i reagujemo u datoj situaciji. 

Ključ je u tome da se pravila izgleda zasnivaju na onome što smo već naučili i doživeli. Ovo otkriće i te kako ima smisla, pogorovo kada je reč o usvajanju novih veština i tehnika. Na primer, instruktori koji su majstori borilačkih beština, svaki čas počinju pokazivanjem novog pokreta savetujući sve prisutne da ga prvo „vide“ u svom umu, i da ga u praksi ponavljaju dok im ne postane prirodno i ne pređe u naviku – tzv. motorički stereotip. Motorički stereotip podrazumeva da je veština do tog stepena savladana i automatizovana da je svega 5% svesti na tehnici izvođenja.

Kada maštu upotrebimo na ovaj način i u umu stvorimo ono što ćemo u praksi uraditi, studije kažu da mi zapravo pravimo novu mrežu neuronskih veza koje omogućavaju svrsishodno delanje u sportu i životu.

Istraživači su skovali novi termin za specijalnu grupu neurona koji obrazuju svaku našu „biblioteku mogućnosti“. Te ćelije nazvali su neuroni ogledala. Prve studije vršene su na majmunima, a nova istraživanja pokazuju da ljudi imaju ono što se opisuje kao „složeniji sistem ogledala neurona“. Izgleda da se ona aktiviraju u dva različita, ali ipak povezana tipa okolnosti:

  1. Prvo, postaju aktivni kada obavljamo neku određenu radnju (npr. hodanje po gredi)
  2. Drugo, naši neoruoni ogledala postaje aktivni dok gledamo nekog drugog – nešto što nas interesuje i/ili uzbuđuje. Drugim rečima, te ćelije izgleda da nam omogućavaju da ono što vidimo kod drugih učinimo stvarnim u sebi.

Ovo otkriće postalo je osnova novog istraživanja i gomile naučnih studija koje istražuju zašto se fanovi (navijači) toliko uzbuđuju dok gledaju omiljene sportske junake. Eto zašto naš puls ubrzava, zašto ubrzano dišemo, a mišići nam se napinju kao da smo mi na sportskom terenu, dok sedimo na kauču sa tanjirom grickalica i omiljenim pićem ispred sebe i gledamo neku utakmicu ili meč u nedelju popodne.

Ovo može zvučati kao isuviše jednostavan primer, ali ogledalo neurona se izučava i zbog toga da bismo shvatili zašto nekolicina nasilnih navijača fudbalske utakmice može da započne tuču koja se širi dok ne preraste u nered širokih razmera. Sve nas ovo vraća na način na koji reagujemo kada vidimo da neko drugi radi nešto sa čime se poistovećujemo ili čemu težimo. 

Uzimajući u obzir gore navedene informacije, želeo bih ponovo da posavetujem da ukoliko počinjete sa treningom, ili ukoliko već trenirate a želite da naučite nove vežbe i veštine, obavezno pronađite iskusnog vrhunskog demonstratora, koji tačno poznaje sve vežbe u celosti, kao i pojedine ključne segmente izvođenja svake vežbe. Zapamtite, on će tačno znati u kojoj se fazi trenutno nalazite i predočiće vam korake kako da se poboljšavate bez granica.

Reference

  1. Iacoboni, M. (2009). Imitation, Empathy, and Mirror Neurons. Annu. Rev. Psychol. 60: 653–7O.
  2. Iacoboni, M., Woods, R.P., Brass, M., Bekkering, H., Mazziotta, J.C., & Rizzolatti, G. (1999). Cortical mechanisms ofhuman imitation. Science 286: 2526–28.
  3. Pfeifer, J.H.,, Iacoboni, M., Mazziotta, J.C., & Dapretto, M. (2008). Mirroring others emotions relates to empathy and interpersonal competence in children. Neuroimage 39: 2076-85.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s