DA LI VIŠE PAŽNJE POSVEĆUJEMO FORMI ILI SUŠTINI

Ruku na srce, danas više nego ikada živimo u svetu čiste formalnosti. Forma je toliko naglašena u svim oblastima naše delatnosti da suština skoro nikad ne može da dođe do izražaja. Suština i jeste u svojoj „suštini“ nešto unutarnje, nevidljivo, neopipljivo, dok je forma očigledna, egzaktna, činjenična, i u današnje vreme toliko „glasna“ da se suština nikako ne može ni naslutiti a kamoli „napipati“.

Sve ovo se (na žalost) prenelo i na željeni fizički izgled, koji se pokušava dostići redovnim treningom i zdravom ishranom. Šta mislite, šta je najvažniji cilj kojem trebamo da težimo što se vežbanja tiče? Koji je to cilj za kojim je jedino važno i ispravno ići? Dakle, šta je istinski cilj? Smršati? „Izdefinisti muskulaturu“? Steći „kondiciju“? Biti „fit“ – šta god to značilo? Ne! Osnovni pozitivni cilj jeste biti zdrav – zdrav u telu i umu i uživati sve prednosti i koristi koje zdravlje nosi sa sobom. To uključuje bolje držanje tela, otpornost i izdržljivost organizma, gipkije i mišićavije telo, veću funkcionalnost unutrašnjih organa, volju, istrajnost i veću žustrinu i snagu. Ovo je pravi i jedini cilj kojem treba težiti, jer uz ovakav cilj, sve gore nabrojano (i još mnogo toga dobrog) biće tek propratni rezultat veće, celovitije i blagotvornije vizije zdravlja. Kada sebi postavite cilj da se neprekidno i kontinuirano usavršavate – bez jurnjave i žurbe, uz pravilno usmeren rad i vežbanje – vaše telo (i um) neprekidno će prevazilaziti sopstvene mogućnosti i na taj način postepeno postizati sve kvalitetnije rezultate, koji će, prirodno, biti i dugovečniji, jer su izgrađeni na jakim temeljima ličnog (istinitog) znanja, iskustva i iskrenog truda i rada. 

Ono što najčešće slušamo kod osoba koji nisu redovni vežbači jeste da se „spremaju“ za leto, svadbu, krštenje, da treba da skinu „samo“ 2kg i biće savršeni, da još samo malo „isečem“ trbušne (ili neke druge) mišiće i sl. Sve ovo navodi na zaključak da se treningu, ishrani, oporavku i svemu ostalom ne pristupa sa pravim motivom. Vežbanje treba da bude kontinurano i da postane deo naše kulture življenja. Ono prvo predstavlja formu, ovo drugo suštinu. Redovni vežbači se ne spremaju za leto, zimu, plažu, oni su uvek spremni. Redovnim vežbačima, koji gaje ljubav prema vežbanju, fizički izgled je na drugom mestu, dok je usavršavanje psihofizičke forme njihov prioritet.     

Ono što se brzo stekne brzo se i gubi. U treningu se brzi rezultati plaćaju tzv. jo-jo efektom. To bi npr. značilo da ukoliko ste na brzaka skinuli 2 kg dobićete 4 kg, i to čim se „skinete“ sa svog kratkotrajnog rigoroznog režima ishrane i vežbanja. Razmislite, ništa kvalitetno ne može da se ostvari preko noći. Ništa što je lako i brzo nije kvalitetno. Znam da mediji, društvene mreže i razni propagandni programi teže da nas ubede u suportno, ali istina je sasvim drugačija. Kvalitet zahteva vreme, trpljenje (pre svega neuspeha), delje će iz trpljenja izrasti strpljenje, i tako će čovek korak po korak početi da se približava svojim ciljevima, ali sa stabilnom i pouzdanom unutrašnjom izgradnjom. Da li kada zasadite mladicu možete da je vučete na gore da bi brže izrasla? Ili ćete je redovno zalivati, đubriti, okopavati i pustiti je da uz pomoć sunca i vazduha izraste svojim tempom i prema sopstvenoj meri do svog punog rasta i cvata? Ne poredite sopstveni napredak sa nekim drugim, već samo i jedino sa sobom.

Forma je otrov, suština je lek, forma je „samo na prvi pogled“, suština je lepota, forma je obmana, suština je istina, forma vam daje spoljašnji oblik, suština vam daje unutrašnju snagu. Forma bez suštine ravna je telu bez duše, sijalici bez svetla, mozgu bez pameti. Traganje za formom donosi kratkoročne rezultate, traganje za suštinom daje dugoročnu ispunjenost. Sam fizički izgled jednak je čokoladi bez ukusa, mobilnom bez kartice, suncu bez toplote. Samo fizički izgled je funkcionalni „fast food“, unutrašnja snaga je „organska hrana“.

Trenirajte da budete zdravi, pravi, funkcionalni, uspravni, snažni, gipki, koordinisani, smireni i dostojanstveni u ponašanju, spremni da odgovorite životnim izazovima u svakom trenutku i na svakom mestu gde vas život postavi. Težite za savršenom unutrašnjom formom (psihofizičkim funkcionalnim zdravljem) pa će vam se svi ostali benefiti dodati. 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s